Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Actualitat

Ves enrere Aguiló: "Integrar la informació geogràfica en la gestió pública i privada serà clau per al canvi de model productiu"

Aguiló: "Integrar la informació geogràfica en la gestió pública i privada serà clau per al canvi de model productiu"

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Vicente Aguiló, ha assegurat hui que integrar la informació geogràfica en els sistemes de gestió públics i privats "serà clau per al canvi de model productiu a la Comunitat Valenciana".

Aguiló ha realitzat estes declaracions en el marc de les XI Jornades Internacionals gvSIG sobre geomàtica, la informàtica aplicada a l'ús d'informació geogràfica. La trobada ha sigut organitzada per l'Associació gvSIG i se celebra a València amb el lema "És possible. És real".

El director general ha destacat que la Generalitat "ha recorregut un llarg camí en este sentit, des que fa ja més de deu anys posara en marxa el projecte gvSIG, una iniciativa que ens permet reunir-nos hui ací per a analitzar el futur de la informació territorial aplicada a tots els sectors de la societat".

El projecte gvSIG va iniciar el seu camí fa una dècada en la Generalitat Valenciana per a crear un sistema d'informació geogràfica basat en programari lliure. La iniciativa ha anat evolucionant fins a conformar una comunitat internacional de desenrotllament, l'Associació gvSIG amb seu a València, que és ara la major xarxa de professionals en geomàtica lliure.

"gvSIG s'ha convertit en un referent internacional per a la tecnologia aplicada a l'anàlisi d'informació territorial", ha continuat Aguiló. La plataforma compta amb milers d'usuaris en tot el món que, gràcies al projecte, poden gestionar la seua informació geoespacial sense limitacions d'ús i lliure de llicències.

"El nostre pas següent és assumir la importància que tindrà la integració d'este tipus de solucions lliures en el canvi de model productiu per a la Comunitat, ja que tots els sectors econòmics poden veure's beneficiats de l'ús de dades obertes de caràcter territorial o geogràfic en els seus models de negoci i de la seua aplicació als servicis que oferixen", ha explicat el director general.

"I no sols això", ha continuat, "ja que podem generar un gran canvi aplicant els mateixos principis als servicis públics en general, ja que la geomàtica oferix moltes possibilitats per a generar valor afegit, la qual cosa ens permetrà millorar també en governança i promoure la innovació".

"Utilitzar dades obertes i, com no podia ser de cap altra manera, programari lliure ens està introduint de ple en una nova realitat, hem de deixar de parlar de sistemes d'informació alfanumèrics o geogràfics i començar a parlar de solucions mixtes, on la integració i la gestió de la component geogràfica siga un requisit més dels nostres sistemes d'informació", ha afegit.

En este sentit, la Generalitat ha continuat innovant i ha posat en marxa el projecte GeoTIC, una aplicació desenrotllada per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) per a la gestió dels recursos TIC en l'Administració valenciana.

Segons Aguiló "este projecte és un exemple del fet que aplicar la component geogràfica a les dades millora substancialment el resultat final, ja que ens permet conéixer la ubicació física dels usuaris, del seu lloc de treball, i oferir un millor servici d'atenció als empleats públics en matèria TIC".

Les jornades, que es prolongaran fins al pròxim 4 de desembre, reunixen més de 300 professionals de la geomàtica lliure en una edició en què es presentaran 36 ponències, en deu sessions, i s'oferiran quatre tallers per a desenvolupadors i usuaris de gvSIG.