Nota de premsa

La Conselleria d'Hisenda subscriu un préstec de 1.000 milions amb CaixaBank al 0 % d'interés per a amortitzar diners del FLA

14/10/2020

- "Des de 2017 s'han dut a terme operacions de refinançament per un import de 3.284,80 milions, que han suposat un estalvi de 62,52 milions", ha indicat Vicent Soler
- L'acte l'han presidit el conseller d'Hisenda i Model Econòmic i el director territorial de CaixaBank a la Comunitat Valenciana, Xicu CostaLa Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha subscrit un préstec per un import de 1.000.000.000 d'euros amb CaixaBank amb un tipus d'interés del 0,00 %, amb l'objectiu de refinançar altres préstecs concedits a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

L'acte l'han presidit el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el director territorial de CaixaBank a la Comunitat Valenciana, Xicu Costa.

Així mateix, també han assistit la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira, i el director general de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera, Juan Pérez. Per part de CaixaBank també ha participat en l'acte la directora de Banca d'Institucions, Rocío García, i el director del Centre d'Institucions de l'entitat a la Comunitat Valenciana, Manuel Bañuls.

"Hui hem subscrit una operació molt important amb el que està destinat a ser el banc espanyol més gran, CaixaBank, que, a més, tindrà la seu social a la Comunitat Valenciana. Fa menys de tres mesos que des de la Generalitat vam comunicar a diverses entitats l'opció de refinançar part dels préstecs que la Generalitat tenia amb l'Estat, i hui ja estem ací signant aquesta operació", ha indicat Vicent Soler.

El conseller d'Hisenda ha apuntat que "aquesta operació és bona per a totes les parts i reforçarà les relacions entre la Generalitat i CaixaBank".

Per la seua banda, el director territorial de CaixaBank a la Comunitat Valenciana, Xicu Costa, ha assenyalat que "aquesta operació suposa una mostra més del suport i compromís de CaixaBank amb les institucions, les empreses, les famílies i els ciutadans de la Comunitat Valenciana".

Condicions avantatjoses

L'establiment del tipus d'interés d'aquest préstec en el 0 % ha estat facilitat pel fet que el Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) té establides les taxes que cobra als bancs per l'excés de reserves en el -0,50 %.

D'aquesta manera, moltes entitats troben més avantatjós prestar diners a administracions regionals, o locals, que optar per la 'facilitat de depòsit' que ofereix el BCE.

La 'facilitat de depòsit' és un instrument de la política monetària que permet a entitats fer depòsits a un dia en els bancs centrals nacionals quan es disposa d'excedents de liquiditat, a canvi d'un tipus d'interés.

Un estalvi de 62,52 milions

Aquesta operació amb CaixaBank s'emmarca en la política de la Generalitat de gestionar activament el deute per a tractar d'ajudar a reduir la càrrega financera en interessos.

"Des de 2015, amb l'arribada del Govern del Botànic, la Conselleria d'Hisenda arranca una política de gestió eficient del deute autonòmic analitzant les oportunitats que el mercat oferia per a millorar les condicions financeres del deute elevat que tenia", ha explicat Vicent Soler.

Fruit d'aquestes operacions que ha dut a terme el departament de Política Financera del Consell, el cost financer del deute de l'Administració General de la Generalitat en 2019 ha sigut del 0,88 %, mentre que en 2012 era del 5,12 %.

"Des de 2017 s'han fet operacions de refinançament per un import de 3.284,80 milions d'euros, que han suposat un estalvi de 62,52 milions d'euros", ha assenyalat el conseller.

Segons Vicent Soler, "l'objectiu futur és continuar amb aquesta mena d'operacions adaptant-nos a les diverses circumstàncies del mercat i tractant, en tot moment, d'obtindre els millors resultats en la gestió del deute de la Generalitat, ja que aquests estalvis redunden en benefici de tots els valencians".