Nota de premsa

El BEI facilita 100 milions d'euros a la Comunitat Valenciana per a la reconstrucció i la prevenció de danys provocats per les DANA

10/09/2020

- L'acord impulsarà tant la reparació d'infraestructures afectades com mesures de prevenció per a millorar la resiliència climàtica de la regió
- S'estima que les inversions permetran crear 1.500 llocs de treball durant la fase d'implementacióEl Banc Europeu d'Inversions (BEI) facilitarà 100 milions d'euros a la Comunitat Valenciana per a la reconstrucció d'infraestructures danyades per les DANA (depressió aïllada en nivells alts de l'atmosfera) de la darreria de 2019 i la tempestat Gloria de l'inici de 2020, amb el fi de restablir el potencial productiu i turístic de les localitats afectades, així com la infraestructura de serveis d'aquestes.

Aquest finançament també es destinarà a pal·liar els danys de potencials esdeveniments recurrents d'aquesta mena que es puguen produir fins a 2021. A més, aquest préstec, que es divideix en dos trams de 50 milions d'euros cada u, permetrà millorar la resiliència climàtica en la regió, impulsar inversions per a previndre inundacions i millorar la resposta futura enfront de fenòmens climàtics adversos.

El setembre i octubre de 2019, dos episodis de DANA van donar lloc a les pitjors tempestats que han afectat de manera severa les regions costaneres mediterrànies d'Espanya en els últims 140 anys.
A més, el gener de 2020, la tempestat Gloria va provocar en la mateixa zona ràfegues de vent de 115 quilòmetres/hora i les pluges més intenses mai registrades. Aquests fenòmens, recurrents en la zona, van registrar intensitats rècord durant un breu període de temps i van causar inundacions importants i múltiples danys, principalment a les províncies d'Alacant i València.
El BEI i la Generalitat han signat el primer tram de 50 milions d'euros d'aquest finançament. Aquest primer tram es destinarà principalment a la reconstrucció d'infraestructures d'abastiment d'aigua, sanejament, depuració i drenatge, així com canals d'irrigació i assarbs.

També es finançaran actuacions de reconstrucció de carreteres, infraestructura turística i costanera i edificis públics, entre aquests, centres de salut, hospitals i col·legis.
Es preveu signar un segon tram d'aquest finançament pel mateix import, que es destinarà fonamentalment a finançar mesures de prevenció i de resposta per a afrontar episodis climàtics semblants en el futur.

Entre aquestes actuacions destaquen: la construcció de corredors verds; sistemes de bombatge i pòlders; actuacions mediambientals i millora d'obres de pas, i aquelles vinculades a la seguretat ciutadana mitjançant l'establiment de sistemes de preavís a la població. Aquestes actuacions, hui dia en fase d'estudi, s'emmarquen dins del Pla general de defensa contra les inundacions al Baix Segura del riu Segura.

S'estima que totes aquestes inversions permetran crear més de 1.500 llocs de treball durant la fase d'implementació, entre 2019 i 2025.

La vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, responsable de l'activitat del Banc a Espanya, ha assegurat: "Com a banc del clima de la UE, un dels nostres grans objectius és impulsar projectes de mitigació i adaptació als efectes del canvi climàtic. Per això ens alegra donar el nostre suport a la Comunitat Valenciana per a la reconstrucció de les infraestructures danyades per les DANA, i per a millorar-ne la preparació i la capacitat de resposta enfront de fenòmens climàtics adversos".
"Alhora que permetrà reforçar la resiliència climàtica de la regió, aquest acord facilitarà inversions en infraestructures clau per a estimular la recuperació econòmica i la creació d'ocupació, un altre dels objectius prioritaris del BEI a Espanya", hi ha afegit.
Per la seua banda, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha manifestat que "aquesta operació amb el BEI permet finançar actuacions que la Generalitat va realitzar de manera immediata després dels episodis de la DANA en 2019 i també afrontar inversions estructurals per a evitar l'impacte de futurs fenòmens climatològics".

Segons el conseller, "els experts defineixen el Mediterrani com la zona zero dels efectes del canvi climàtic. L'increment de les sequeres acompanyat d'episodis de pluges torrencials, temperatures més altes o l'augment del nivell del mar són alguns dels impactes que tindrà la Comunitat Valenciana".

"En aquest sentit, en línia amb el Pacte de reconstrucció, les inversions per a una resiliència més gran al canvi climàtic seran una prioritat en els pròxims anys", ha explicat.

El banc del clima de la UE

El BEI és el proveïdor multilateral de finançament més important a escala mundial per a lluitar contra el canvi climàtic. L'objectiu del Banc és liderar la mobilització del finançament necessari per a limitar l'augment de la temperatura mitjana del planeta a 1,5 ?C respecte als nivells preindustrials a fi de complir amb els objectius de l'Acord de París.

El 14 de novembre de 2019, el Consell d'Administració del BEI va aprovar els seus nous objectius climàtics i la nova política de préstecs energètics.

Així, el Banc augmentarà gradualment el finançament que destina a objectius climàtics i mediambientals a un màxim del 50 % l'any 2025, a fi que el grup BEI mobilitze, en la dècada crítica de 2021 a 2030, almenys 1 bilió d'euros per a afavorir inversions que contribuïsquen a assolir aquests objectius.

Així mateix, va anunciar el propòsit d'alinear totes les activitats del grup BEI amb l'Acord de París. Per a fer-ho, el BEI deixarà de finançar projectes energètics basats en combustibles fòssils a partir de la darreria de 2021.

El BEI és l'emissor més important de bons verds del món i va ser la primera organització que va dur a terme una emissió en aquest mercat en 2007.

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) és la institució de finançament a llarg termini de la Unió Europea els accionistes de la qual són els seus estats membres. El BEI facilita finançament a llarg termini a projectes d'inversió viables a fi de contribuir a l'èxit dels objectius de la política de la UE.