Nota de premsa

La Comissió d'Experts per a la reforma del finançament assumirà les propostes dels tres grans acords valencians per a la recuperació

30/07/2020

- La primera línia estratègica identificada en la Mesa de Polítiques Públiques del Pla de recuperació és la reforma del sistema de finançament
- "Hem de tornar a fixar la nostra posició davant d'un futur debat sobre el sistema atenent a la nova conjuntura", ha explicat Soler
- El conseller mostra la seua satisfacció per l'ingrés de 1.350,66 milions del primer tram del Fons COVID i la part pendent de la liquidació de 2018, en "fer-se efectiu el compromís adquirit pel Govern"La Comissió d'Experts per a la reforma del model ha mantingut aquest dijous una reunió de treball en què s'ha marcat com a objectiu en el curt termini treballar en un document que incorpore els continguts dels tres grans acords per a la recuperació de la Comunitat Valenciana: el que ha signat la Generalitat amb els agents socials, el polític de les Corts Valencianes i l'institucional amb els ajuntaments, les mancomunitats i les diputacions. Així mateix, haurà de descriure de manera concreta aquells aspectes imprescindibles en la reforma del nou sistema de finançament.

"Els acords social, polític i institucional assolits i la proposta per part del Govern central per a reformar el model aquesta tardor fa necessari que la Comissió d'Experts valencians sobre finançament autonòmic es fixe un calendari de treball per a tornar a mostrar un posicionament unànime i ferm, per part d'agents econòmics i socials i partits polítics en aquest tema", ha explicat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, el qual ha presidit la reunió.

En la reunió, convocada pel conseller d'Hisenda i la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira, han participat els membres de la Comissió: Francisco Pérez, com a president; Rafael Beneyto; José Antonio Pérez; Vicent Cucarella; Eusebio Monzó, i com a secretari Juan Pérez, en la seua condició de director general de Model Econòmic, Finançament i Política Financera. En la reunió no ha estat present l'economista José Ismael Fernández Guerrero, que ha presentat la seua baixa per motius personals.

La convocatòria de la reunió d'experts tenia el doble objectiu de preparar la negociació que s'iniciarà a la darreria d'any, quan el Govern central faça la seua proposta de reforma del sistema de finançament, i treballar en l'elaboració del document que es presentarà a la fi de setembre al conseller d'Hisenda i Model Econòmic i a la Comissió Mixta Corts-Consell per a la Reforma del Sistema de Finançament.

En el transcurs de la reunió, s'ha destacat la necessitat de la remodelació de la Comissió per a adaptar-la als nous reptes i la nova situació creada després de l'anunci del Govern central de l'inici de reforma i amb una composició paritària. Així mateix, s'ha fixat per a l'inici del pròxim mes de setembre la següent reunió.

Unitat d'acció, fons d'anivellació i finançament sociosanitari

En la reunió s'ha destacat que l'Acord social assolit pels agents socials i econòmics (CEV, CCOO i UGT) i la Generalitat ha posat de manifest la importància de l'obtenció de recursos financers que permeten la sostenibilitat de l'estat del benestar i, al mateix temps, poder executar polítiques de desenvolupament regional per a impulsar la recuperació econòmica de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, la primera línia estratègica identificada en la Mesa de Polítiques Públiques (liderada i coordinada per la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic) és la 'Reforma del sistema de finançament autonòmic'.

Aquesta línia estratègica identifica tres grans accions que cal executar: en primer lloc proposar un fons d'anivellació transitori fins a la posada en funcionament del nou model de finançament; així mateix, també reclama el finançament estatal corresponent a Sanitat i Dependència en els pressupostos generals de l'Estat de 2021, i també la unitat d'acció en la reivindicació de la reforma del model basat en la suficiència, l'equitat i la corresponsabilitat fiscal.

Fixar els recursos necessaris

"Hem de tindre clara la nostra posició davant d'un futur debat sobre el nou sistema de finançament, per això és important que la Comissió d'Experts actualitze les anàlisis i torne a opinar sobre alguns temes", ha indicat el conseller d'Hisenda.

Així, el conseller Soler ha detallat que és necessari fixar el volum de recursos que garanteix la suficiència de les CCAA, per a poder desenvolupar les seues competències, i com es pot garantir la sostenibilitat de l'estat del benestar i aïllar-lo dels comportaments cíclics de la recaptació.

"També s'han de mesurar les necessitats de gasto de cada comunitat, veure com traslladar aquestes necessitats a la dinàmica del gasto en els pròxims anys i establir quines figures han de formar part del nou sistema, i amb quins percentatges de repartiment", ha indicat Soler.

Un altre dels temes que haurà d'estudiar la Comissió d'Experts és veure com ha de tractar-se el deute històric derivat de l'infrafinançament. El deute públic valencià ascendeix al 42 % del PIB regional (48.400 milions d'euros) i tot això, segons ha assenyalat el conseller, "sense gastar per damunt de la mitjana de les CCAA, ja que és un problema essencialment de falta d'ingressos".

Vicent Soler ha recordat que, "en concret, i prenent com a punt de partida l'any 2002, l'infrafinançament històric explica més del 45 % del deute valencià, un percentatge que s'eleva al 70 %, si es considera que el problema de l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana té l'origen molt abans".

Ingrés en caixa de 1.350,66 milions

D'altra banda, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha mostrat la seua satisfacció pel "compliment del compromís adquirit per part del Govern central" amb l'ingrés, aquest dijous, en la caixa de la Generalitat de 1.350,66 milions, del primer tram sanitari del Fons COVID de 16.000 milions, per a finançar l'impacte de la pandèmia i compensar la caiguda d'ingressos per la disminució de l'activitat econòmica i de la liquidació definitiva del Sistema de Finançament Autonòmic de 2018.

En concret, la Generalitat ha ingressat 449,63 milions del primer tram sanitari del Fons COVID i 901,03 milions corresponents a la liquidació del sistema de finançament. Amb els 901,03 milions ingressats aquest dijous, la Comunitat Valenciana ha rebut ja el total de la liquidació del model de 2018, que ascendeix a 1.825,65 milions, ja que el Ministeri va avançar a l'abril el 50 % i la Comunitat Valenciana va poder ingressar 924,62 milions en el pitjor moment de la pandèmia per a fer front al gasto sociosanitari.