Nota de premsa

Soler destaca la reacció del Govern per a donar liquiditat a les comunitats autònomes amb què afrontar pagaments i atendre les empreses i les famílies

20/03/2020

- El conseller d'Hisenda afirma que ara és prioritari "incorporar més recursos al sistema sanitari, dotar de liquiditat el teixit productiu i fer arribar les ajudes socials als treballadors i els grups vulnerables"
- Vicent Soler reclama al Ministeri mesures addicionals, com les bestretes abans del 31 de març del 75 % de l'extraFLA per l'infrafinançament i el mes d'IVA de 2017, el FLA ordinari i la liquidació de 2018El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat la importància de la reacció del Govern amb la injecció de recursos a la Comunitat Valenciana i a la resta de comunitats autònomes, mitjançant l'avanç dels lliuraments a compte, per a poder atendre pagaments i posar en marxa mesures per a contrarestar els efectes de la crisi sanitària desenvolupada per la pandèmia del COVID-19 en les empreses i les famílies.

Vicent Soler ha assenyalat en aquest sentit que "els problemes de liquiditat de les CCAA repercuteixen directament en la capacitat de reacció dels governs autonòmics" i ha afegit que, en concret, "la situació de tresoreria per la qual passa la Generalitat, derivada d'un sistema de finançament obsolet i injust, és un problema greu que s'agreuja amb el COVID-19". Segons Soler, davant d'aquesta situació "és necessari incorporar més recursos al sistema sanitari, dotar de liquiditat el teixit productiu i fer arribar les ajudes socials als treballadors i grups vulnerables.

En aquest sentit, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic valora la immediatesa amb què el Govern central ha reaccionat, que va comunicar ahir a les comunitats autònomes l'abonament del primer pagament de l'actualització dels lliuraments a compte de l'any 2020 a partir de dilluns que ve, un fet, segons Soler, "sense precedents i que permetrà avançar liquiditat a les comunitats autònomes en un total de 2.867,08 milions, 223 dels quals corresponen a la Comunitat Valenciana".

Soler ha valorat, així mateix, el fet que la Comunitat Valenciana comptarà enguany amb un augment del 9,38 % de finançament, en passar dels 10.555,65 milions de 2019 als 11.545,80 milions l'any de la crisi que ha creat el coronavirus. El conseller ha destacat que la Comunitat Valenciana "és l'autonomia que més creix en termes relatius" i recorda que "quan el Ministeri d'Hisenda va anunciar els lliuraments a compte inicial per a 2020 l'augment previst per a la Comunitat Valenciana era del 6,77 %.

Reivindicacions davant de la ministra

El conseller d'Hisenda havia traslladat a la ministra María Jesús Montero "la preocupant situació de les arques valencianes i la falta de liquiditat per a fer front als proveïdors del sistema sanitari, que són fonamentals en aquests moments, però també als pagaments directament relacionats amb drets fonamentals de les persones, com ara els consorcis hospitalaris i les ajudes a l'ocupació".

Soler va traslladar a la ministra "la dramàtica situació de les arques valencianes, perquè l'infrafinançament estructural ens obliga, amb un nivell de prestació de serveis públics fonamentals semblant al de la mitjana de les comunitats autònomes de règim comú, a mantindre un diferencial de dèficit de 1.400 milions d'euros anuals, que es transforma en deute comercial i que, en aquestes circumstàncies, són un llast diferencial per al teixit productiu valencià enfront del de la resta d'Espanya".

Segons Soler, resoldre el problema de liquiditat de la Comunitat Valenciana "és fonamental per a fer arribar un flux de recursos urgent al teixit productiu, que el necessita per a sostindre l'ocupació, el pagament dels seus costos fixos i no veure's obligat a tancaments empresarials o de l'activitat dels autònoms".

En aquesta línia, el conseller d'Hisenda assenyala que la liquiditat anunciada pel Govern és "totalment insuficient" i el Consell reclamarà al Govern central "la necessitat d'anticipar abans del 31 de març el 75 % de l'extraFLA i que aquest avanç incloga almenys la part corresponent a l'infrafinançament (1.400 M€) i la derivada de l'impacte pel canvi de sistema d'informació de l'IVA (226 M€), així com el FLA ordinari incloent la desviació de l'objectiu de dèficit autoritzat per a 2020".

El Consell sol·licitarà així mateix el pagament de la previsió de liquidació de 2018 que, en condicions normals, s'allibera a mitjan any. "No podem esperar al mes de juliol, necessitem els recursos ara per a fer front a tres necessitats fonamentals: la compra de material sanitari i dotar el sistema sanitari de tots els mitjans necessaris per a combatre la pandèmia; per a fer front a les ajudes que necessita el sector més vulnerable de la societat, i perquè arriben els recursos al sistema productiu, sobretot a les xicotetes i mitjanes empreses i els autònoms, perquè puguen salvar de la millor manera possible la situació", ha assenyalat el conseller.

Ajudes a autònoms i empreses

El conseller d'Hisenda ha manifestat la necessitat de poder disposar de recursos per a fer front a la situació que ha creat la pandèmia i ha destacat que, "a pesar de les dificultats, el Consell va reaccionar ahir complementant les mesures recollides en el decret del Govern central per a donar solució a la necessitat immediata de solvència dels autònoms i les empreses de la Comunitat Valenciana".

Soler ha qualificat la situació de "delicada", ja que, segons assenyala, "la destrucció d'ocupació a la Comunitat Valenciana ja ha superat els 5.000 nous parats en només cinc dies des que es va decretar l'estat d'alarma i, a més, la Conselleria d'Economia ha rebut en cinc dies 781 sol·licituds d'expedients de regulació temporal d'ocupació".

"Davant d'aquesta situació, hem habilitat una dotació de 97 milions que permetrà donar liquiditat en línies de finançament diferents per a evitar tancaments massius i la destrucció d'ocupació a la Comunitat Valenciana", ha assenyalat el conseller. Una de les línies, dotada amb 57 milions, anirà destinada a ajudes als autònoms. D'altra banda, l'Institut Valencià de Finances (IVF) articularà una altra línia, dotada amb 40 milions ampliables, en crèdits participatius per a millorar la solvència de les empreses, amb una carència de tres anys per a afrontar aquests préstecs amb terminis d'amortització que poden arribar a deu. Vicent Soler ha destacat que "les mesures adoptades pel Consell tenen com a objectiu que ningú es quede al marge i que cap autònom haja de deixar la seua activitat".

El conseller d'Hisenda ha fet valdre la disponibilitat del Consell de l'Institut Valencià de Finances (IVF), que permet a la Generalitat tindre un instrument dins del sector públic que dissenye accions i productes de manera més àgil perquè la liquiditat arribe com més prompte millor al teixit productiu". A més, segons Soler, "comptar amb la Societat de Garantia Recíproca permet avalar el 100 % de les operacions financeres de les empreses valencianes, un tema que complementa les accions dissenyades pel Govern central".

Soler ha recordat que "l'IVF amplia la línia de crèdit per a micropimes i autònoms, uns dels grups més vulnerables i que menys cobreix el decret del Govern central, a més de passar de l'1 % al 0 % el tipus d'interés i, a més, disposarà d'una línia de préstecs participatius que facilitarà el finançament a les xicotetes empreses i autònoms amb les entitats financeres".