Nota de premsa

Soler: 'Els pressupostos del Consell de 2020 augmenten les inversions un 18,1 % a Alacant, amb 35 milions per a pal·liar danys de la DANA'

07/11/2019

- El conseller d'Hisenda destaca que els comptes "suposen l'esforç inversor més alt de la història realitzat a la província d'Alacant"
- Alacant rebrà el 39,3 % de la inversió territorialitzada, és a dir 2,3 punts per damunt del pes poblacional de les comarques alacantinesEl conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat aquest matí que la província d'Alacant rebrà un total de 346,5 milions d'euros en inversions durant l'any 2020, la qual cosa suposa un increment del 18,1 % respecte als pressupostos de 2019, és a dir, l'esforç inversor més alt de la història realitzat a Alacant.

Soler ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació, en roda de premsa, dels pressupostos de la Generalitat 2020 per a la província d'Alacant, acte en què ha estat acompanyat pel secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero, i la directora general de Pressupostos, Eva Martínez.

Segons ha explicat el conseller, "l'aprovació de la Llei de pressupostos dijous passat constitueix un exercici de prudència, rigor i serietat, i, al mateix temps, d'ambició i reivindicació en defensa de l'estat de benestar dels valencians i valencianes".

"Estem davant dels pressupostos de la Generalitat més importants quant a la dotació econòmica, amb 16.970 milions d'euros en despeses no financeres, centrades en els serveis públics fonamentals, en les persones; en la sanitat, en l'educació, en els serveis socials, en l'habitatge social i també en l'impuls del nostre teixit econòmic, en la cultura i en l'emergència climàtica", ha assenyalat el conseller.

"Gràcies a aquest esforç -ha afegit-, en dos anys la inversió de la Generalitat en el benestar i en el creixement sostenible i innovador del nostre territori s'ha incrementat un 5,7 % de mitjana, la qual cosa suposa quasi 1.800 milions d'augment de la despesa en els serveis públics per a garantir la igualtat d'oportunitats a la Comunitat Valenciana".

Inversions per damunt del pes poblacional

Durant la seua intervenció, Soler ha explicat que a Alacant els pressupostos de la Generalitat preveuen 321,5 milions en els capítols d'inversions reals (VI), de transferències de capital (VII) i el sector públic instrumental, i 25 milions més en ajudes per a reparar els danys ocasionats per la DANA en habitatges. Això suposa un total de 346,5 milions d'euros, és a dir el 39,3 % de la inversió territorialitzada, la qual cosa significa 2,3 punts per damunt del pes poblacional de les comarques alacantines respecte a la Comunitat Valenciana.

A més, Soler ha assenyalat que hi ha 874,1 milions d'euros més en inversions sense territorialitzar, dels quals també una part important aniran destinats a aquesta província.

Per al conseller, "aquests pressupostos són els millors que pot tindre la província d'Alacant, ja que garanteixen la prestació de serveis socials com la sanitat, l'educació i l'atenció a la dependència. Estic convençut que assentaran les bases del creixement econòmic del territori, facilitaran la recuperació dels danys causats pel temporal DANA amb polítiques d'inversió en nous sectors estratègics, sense deixar de costat en cap moment els sectors tradicionals, amb l'objectiu prioritari d'impulsar el creixement econòmic, la creació d'ocupació i el benestar de les alacantines i alacantins".

En concret, per a fer front als danys provocats per la gota freda del passat mes de setembre, el Consell destinarà 35 milions d'euros, dels quals 25 milions seran per a la rehabilitació dels habitatges afectats, que podrien ser entre 1.800 i 3.000 i 10 milions d'euros per a reparacions en matèria d'infraestructures hídriques.

Pla edificant i millora d'infraestructures sanitàries

Entre les inversions més significatives, destaquen els més de 119 milions que destinarà el Pla edificant a la construcció de centres educatius a la província d'Alacant, una dotació que augmenta un 16,8 % respecte als pressupostos de 2019, i que permetrà que es facen actuacions en 51 municipis alacantins. Del total d'inversions en aquest pla, 87,6 milions seran per a centres de Primària en 48 municipis i 31,4 milions per a centres educatius de Secundària en 13 municipis.

Quant a la Conselleria de Sanitat, la major part de les inversions es destinen a la reforma i ampliació de diferents hospitals i centres de salut de la província amb un pressupost de 18,5 milions d'euros, la qual cosa suposa el 32,7 % del total. Aquesta dotació permetrà dur a terme reivindicacions històriques i actuacions essencials a la província.

Entre aquestes actuacions, destaca l'ampliació de les urgències de l'Hospital General d'Alacant (2,57 milions), l'ampliació del bloc quirúrgic de l'Hospital General Universitari d'Elx (2,4 milions), l'ampliació de l'Hospital Marina Baixa (1,7 milions, dins d'un pla plurianual), les urgències i Hospital de Dia Oncològic de Sant Joan d'Alacant (1,58 milions), l'ampliació de l'Hospital d'Orihuela (1,2 milions), l'ampliació del Centre de Salut de Sant Joan (1,2 milions), la reforma del Centre de Salut Integral Alacant-Girona (1,1 milions) o la reforma de l'àrea de Pediatria de l'Hospital d'Alcoi (1,2 milions).

Suport al municipalisme i polítiques socials

Dins de l'eix fonamental de suport a les polítiques municipalistes, la Conselleria de Presidència destinarà 14 milions d'euros del Fons de Cooperació a municipis alacantins, i instal·larà caixers automàtics en 18 municipis d'Alacant, com a mesura emmarcada en la lluita contra la despoblació.

Per la seua banda, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives destinarà un total de 55,4 milions d'euros a Alacant per a, entre altres accions, dotar d'equips professionals els centres base dels serveis socials, per a millorar la xarxa de tècnics municipals de joventut, la xarxa valenciana d'agents d'igualtat, els programes de serveis socials per a la diversitat funcional, centres de dia d'infància, o residències i centres de persones majors, per esmentar alguns exemples.

Quant a la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, concentrarà les seues inversions en les àrees de regeneració i renovació urbana del barri del Palmerar d'Elx, on s'invertiran 1,99 milions d'euros; el barri Miguel Hernández d'Alacant que rebrà més d'un milió d'euros; i el barri Mare de Déu del Carme d'Alacant, amb 3,78 milions d'euros. També es preveu l'execució de plans integrals d'intervenció a Almoradí, Monòver, i Santa Pola, i la reactivació de noves promocions d'habitatge a Aspe, amb una inversió de 2,2 milions d'euros.

Quant a la Conselleria d'Hisenda, cal destacar l'impuls de la digitalització de l'Administració valenciana, que preveu una inversió de més de 2,1 milions d'euros a la província d'Alacant.

Millors seus judicials i Labora

En matèria de Justícia, els pressupostos de 2020 preveuen destinar 17,6 milions d'euros per a la millora de seus judicials a Alacant, dels quals 6,2 milions d'euros són per a la construcció de noves seus a Alacant i Villena, així com per a l'adquisició de l'edifici per als jutjats d'Orihuela, i la reforma de les seus d'Orihuela, Torrevieja i la Vila Joiosa; i 11,4 milions més per a millora de l'eficiència energètica, la reforma i l'equipament de seus judicials. Així mateix, es destinaran 16 milions d'euros per a justícia gratuïta, la qual cosa suposa el 35 % del pressupost total en aquesta matèria.

D'altra banda, els pressupostos preveuen 38 milions d'euros que es destinaran a tallers d'ocupació i escoles taller, i 9 milions d'euros més per a la millora i reforma d'espais Labora a Alacant i Elx.

Quant a les inversions en matèria d'Agricultura i Desenvolupament Rural, cal destacar 3,5 milions d'euros en la infraestructura hidràulica posttransvasament Xúquer-Vinalopó i 3 milions d'euros més per a la nova estació depuradora d'aigües residuals d'Almoradí, així com actuacions d'abastiment en diferents municipis alacantins com Monòver, Tàrbena i Callosa d'en Sarrià, així com obres de sanejament a Alacant o Santa Pola, entre altres actuacions.

En política territorial, obres públiques i mobilitat, els pressupostos preveuen inversions en infraestructures públiques per valor de 71,38 milions d'euros; així com 35,3 milions d'euros per a Ferrocarrils de la Generalitat, entre les actuacions dels quals es troben l'impuls de la línia 9 del TRAM Benidorm-Dénia.

Finalment, el Districte Digital representa el vessant de les polítiques de la Generalitat que aposten per la innovació, la competitivitat i per la transformació del model productiu de la Comunitat Valenciana, i en concret d'Alacant. De moment, 67 empreses han signat ja un contracte, de les quals 57 estan ja implantades. A més, 16 empreses es troben en fase de tramitació administrativa, la qual cosa demostra l'interés d'empreses especialitzades a fer inversions en aquest territori.