Nota de premsa

L'activació de l'extra FLA permetrà al Consell pagar 31.725 factures per import de 428 milions

08/10/2019

- Quasi el 85 % de les factures i més del 70 % de l'import correspon a Sanitat
- Vicent Soler: "la ministra ha complit el compromís aconseguit amb el president que el FLA arribaria abans del 9 d'octubre"El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat que "l'activació per part del Govern del pagament extraordinari del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) ens permetrà fer front a 31.725 factures per import de 428 milions".

D'aquesta quantitat, 365 milions corresponen al FLA extraordinari que ha sigut alliberat pel Govern, 28,9 milions deriven del pagament del FLA del trimestre, 22,8 milions corresponen a la devolució de les liquidacions negatives i 10,8 milions suposen una resta del FLA de juliol que encara estava pendent.

"La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha complit el compromís aconseguit amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, que el FLA arribaria abans del 9 d'octubre, després de la corresponent aprovació per part de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics, i així ha sigut", ha indicat amb satisfacció el conseller.

Vicent Soler ha anunciat que "de les factures que s'abonaran, quasi el 85 % correspon a despeses efectuades per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i derivades de les concessions hospitalàries, i suposen més del 70 % dels pagaments". En Sanitat també s'inclou el pagament de la factura de setembre de les farmàcies.

Vicent Soler també ha volgut subratllar "l'esforç i decidit compromís de la Generalitat per agilitzar els pagaments pendents, especialment en l'apartat de serveis socials com l'atenció als menors, als dependents, a la dona, a la tercera edat i en matèria educativa, així com aquells que afecten tota mena de proveïdors".

"Des de la Generalitat el que volem és pagar com més prompte millor tots els compromisos pendents", ha recalcat Soler. Pel que fa al cas, el conseller ha explicat que "les factures podran carregar-se fins al dia 15 i els pagaments es produiran, com és habitual, el penúltim dia hàbil del mes".

Tenint en compte la distribució de la resta de pagaments, cal destacar que els concerts educatius de Primària i Secundària suposen el pagament de 13,3 milions d'euros, 1.680 factures, i els concerts en matèria de serveis socials 16,5 milions, 381 factures. També s'hi inclouen pagaments a advocats i procuradors, així com a Tragsa i Tragsatec.

Estabilitat i finançament autonòmic

Vicent Soler s'ha mostrat esperançat d'entrar, com més prompte millor, en una nova etapa d'estabilitat en l'àmbit nacional que agilitze l'arribada de recursos fins que es produïsca la reforma del sistema de finançament.

"Esperem tindre conformat un Govern central com més prompte millor perquè puga elaborar uns pressupostos generals de l'Estat que ens servisquen de guia per a la planificació econòmica de les comunitats autònomes i que, a més, duga a terme definitivament la reforma del model de finançament", ha expressat el conseller.

Segons Soler, "necessitem un model de finançament que no ens obligue a dependre del FLA, ja que mentre no es duga a terme la reforma del model continuarem havent de recórrer als crèdits que ens dona el Govern".