Nota de premsa

Vicent Soler ofereix al president de la Diputació de Castelló la 'col·laboració total' del Consell per a 'fer de la província un territori de futur'

26/07/2019
Vicent Soler ofereix al president de la Diputació de Castelló la "col·laboració total" del Consell per a "fer de la província un territori de futur"

- El conseller d'Hisenda i de Model Econòmic ha mantingut una reunió de treball amb el president de la Diputació de Castelló
- La suma d'esforços en la lluita contra la despoblació i la captació de fons europeus, eixos de la reunió entre Vicent Soler i José Martí



El conseller d'Hisenda i de Model Econòmic, Vicent Soler, ha oferit aquest divendres col·laboració total al president de la Diputació de Castelló, José Martí, "per a fer de la província un territori d'oportunitats de futur, pròsper i generador de riquesa i d'ocupació".

"La col·laboració interinstitucional en aquest cas resulta clau per a millorar la vida de la gent. Les dues administracions més pròximes als ciutadans són la local i l'autonòmica. En aquest sentit, la Generalitat és un govern de proximitat i amb gran vocació municipalista. El president Puig ho repeteix per activa i per passiva, aquesta coordinació és insubstituïble. Al final, el que hi ha darrere són els ciutadans, la gent, que té problemes i cal resoldre'ls", ha assenyalat el conseller.

Vicent Soler ha mantingut una reunió de treball aquest divendres amb el president de la Diputació de Castelló, José Martí, en una primera trobada formal entre un membre del Consell i el màxim responsable de la Diputació de Castelló, que va ser triat per al càrrec el passat mes de juny.


Lluita contra la despoblació

Durant la trobada entre els dos s'ha abordat el tema de la despoblació, que afecta especialment algunes àrees d'interior de Castelló. "A quatre passes de la costa, la despoblació és un fet, i hem de fer que l'espai de dinàmica econòmica i social es desplace cap a l'interior, tot això amb un treball còmplice per part de les administracions", ha assenyalat el conseller Soler, que ha subratllat el compromís del president de la Generalitat, Ximo Puig, de crear l'Agència Valenciana Antidespoblament (Avant).

Així mateix, Vicent Soler ha recordat que, en 2017, es va crear la Comissió Interdepartamental per a la Lluita contra el Despoblament dels Municipis, que té entre les seues funcions el diagnòstic, l'anàlisi i l'informe per a establir mesures que milloren la coordinació d'inversions i d'ajudes de la Generalitat que afecten municipis o zones en risc de despoblació.

La Generalitat també ha establit, mitjançant el Decret llei 3/2019, del Consell, de 22 de març, mesures per a afavorir l'accés universal als serveis públics que permeten el sanejament de les entitats locals amb dificultats econòmiques especials, així com el cofinançament de serveis en zones de baixa densitat poblacional.

Soler ha apuntat que aquestes mesures tindran un "impacte directe en la província", alhora que ha recordat que l'últim Seminari d'Estiu del Consell, celebrat fa dues setmanes al municipi de Montanejos, va tindre com un dels seus eixos centrals la despoblació.

Fons europeus i facilitats tributàries

El conseller d'Hisenda ha apuntat que "podem cooperar també en temes de fons europeus, i qualsevol esforç serà poc perquè Brussel·les responga de manera més decidida amb recursos i idees als problemes que tenim els valencians i, en aquest sentit, la col·laboració ha de ser decidida entre Generalitat i Diputació".

"Es evident que hi ha altres coses, com la de facilitar i fer amable la relació del contribuent amb els seus deures fiscals, i en això també podem col·laborar. Jo sóc el conseller d'Hisenda, però per ací passarà també la resta de consellers que, de segur, amb aquest nou aire que imprimeix José Martí, ens entendrem. Sumarem perquè tenim una visió semblant. Els pressupostos sumaran per a multiplicar els resultats", ha indicat Soler.

Per la seua banda, el president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha destacat que "en la línia que volem seguir en aquesta nova Diputació és fonamental la col·laboració amb la Generalitat. És un honor haver iniciat contacte amb consellers amb la visita de Vicent Soler, amb qui hem analitzat la coordinació entre les dues administracions".

"Un dels temes centrals en la nostra agenda és el de la despoblació, que ens preocupa essencialment, però també altres que són importants, perquè, encara que estem centrats en els assumptes locals, també tenim una mirada cap a Europa. Hi ha molta tasca per fer en el tema de fons europeus", ha indicat Martí.

"Hui hem iniciat un contacte que seguirà amb altres consellers perquè pensem que, en aquest model de Diputació, el contacte entre les dues administracions és fonamental. Crec que a tots ens preocupa la millora de vida de la nostra gent i portar avant els drets de ciutadania", ha afirmat el president de la Diputació de Castelló.