Nota de premsa

Soler: 'Hisenda disposarà de 332 milions per a establir les bases de l'Agència Tributària Valenciana i la projecció social del Banc Públic Valencià'

06/11/2018
Soler: "Hisenda disposarà de 332 milions per a establir les bases de l"Agència Tributària Valenciana i la projecció social del Banc Públic Valencià"

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat que "la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic disposarà d'un pressupost de 332 milions per a 2019, un 10% més que l'any anterior, amb l'objectiu d'establir les bases de l'estructura de la futura Agència Tributària Valenciana (ATV) i consolidar els seus mitjans personals i tècnics, continuar la projecció del Banc Públic entre el teixit social valencià amb el llançament de noves línies i continuar apostant per la innovació tecnològica i l'administració electrònica amb la consolidació de la posada en marxa del districte digital de la Comunitat Valenciana".

Vicent Soler ha comparegut en la Comissió d'Economia, Hisenda i Pressupostos de les Corts, en la qual ha exposat les línies mestres de la inversió que desenvoluparà el seu departament el pròxim exercici. El conseller ha explicat també en la mateixa intervenció les grans línies que guiaran les polítiques que depenen de la Conselleria de Presidència.

51,6 milions per a l'Agència Tributària Valenciana

En la seua intervenció, el conseller ha destacat que l'Institut Valencià d'Administració Tributària disposarà en 2019 d'una dotació de 51,6 milions per a establir les bases de l'estructura de la futura Agència Tributària Valenciana, amb la dotació de personal, de nous mitjans materials i tècnics, especialment informàtics, i el reforç de la seua especialització.

"Els dos objectius bàsics d'aquest departament són la millora de l'eficiència en la gestió, que facilite als valencians el compliment de les seues obligacions tributàries, i la lluita contra el frau fiscal, que constitueix un pilar irrenunciable de l'acció del Consell", ha explicat Vicent Soler.

També s'ampliarà el servei de cita prèvia, i es milloraran els sistemes de presentació telemàtica i el pagament a través de terminals TPV instal·lats als punts d'atenció.

El Banc Públic amplia la seua projecció

Vicent Soler ha exposat també les línies mestres del pressupost de l'Institut Valencià de Finances, que creix fins als 75,6 milions amb l'objectiu d'"impulsar la projecció del Banc Públic Valencià, donar a conéixer la seua activitat entre les empreses valencianes i consolidar-lo com un instrument útil per a finançar els projectes que no sempre troben finançament suficient o adequat en el sector privat".

"Amb el Banc Públic Valencià s'assolirà un volum de préstecs rècord en la història de l'Institut. El nostre objectiu és continuar el desplegament del fons de fons a través d'activitats de capital de risc, i préstecs participatius i subordinats a les empreses valencianes. A més, es destinaran 12 milions per a finançar, mitjançant microcrèdits, projectes impulsats per persones desocupades que presenten més dificultats d'inserció", ha explicat el conseller d'Hisenda.

174 milions per a l'administració electrònica

En matèria de noves tecnologies, el conseller d'Hisenda ha apuntat que el pressupost augmenta un 18%, fins als 174 milions, amb la finalitat de continuar impulsant la modernització tecnològica i l'expansió de l'administració electrònica.

"L'objectiu principal és continuar compensant el retard que acumulava la Comunitat Valenciana en aquesta àrea, tal com vam constatar quan arribàrem al govern en 2015. Per a fer-ho, vam posar en marxa en 2016 un pla urgent de transformació digital a la Comunitat Valenciana que està donant ja els seus primers fruits. L'ús de la tramitació telemàtica ha augmentat des d'aleshores prop d'un 30%, amb més de 5 milions de tramitacions a l'any. Des de 2017 tots els tràmits amb la Generalitat poden fer-se per via telemàtica", ha explicat Vicent Soler.

Segons el conseller, "ara estem recuperant el temps perdut. No podem deixar passar el tren de l'administració electrònica perquè d'això depén la nostra competitivitat i la nostra capacitat de créixer en el futur. El paper de les tecnologies de la informació i les comunicacions serà crucial en el canvi de model econòmic i productiu, per això aquests pressupostos mantenen unes importants dotacions a aquest objectiu".

Ajudes per a trencar la bretxa digital

En aquest sentit, es destinen també 3 milions d'euros en ajudes a trencar la bretxa digital que en molts casos encara hi ha en zones rurals, nuclis poc poblats o àrees industrials. "Volem que hi haja accés a la banda ampla en condicions d'igualtat des de qualsevol punt de la Comunitat Valenciana, perquè tots els valencians tinguen les mateixes oportunitats", ha indicat Soler.

L'impuls de la societat digital tindrà una dotació de 18,8 milions en els pressupostos de 2019.

40.000 nous ordinadors a les aules
Seguint aquesta línia de modernització tecnològica, el pressupost de 2019 preveu també destinar 21 milions d'euros a la compra d'equips informàtics per a centres educatius valencians, en col·laboració amb la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per a reduir-ne l'obsolescència. "Per al pròxim exercici està prevista la compra d'aproximadament 40.000 nous ordinadors a les aules per a facilitar l'aprenentatge per mitjà de les noves tecnologies als estudiants valencians", ha assenyalat Soler.
Districte digital
Així mateix, el pressupost de l'SPTCV augmenta un 37 % fins a arribar quasi als 30 milions per a consolidar la posada en marxa del districte digital de la Comunitat Valenciana, que preveu un nou pla d'incentius per a atraure empreses que generen riquesa i ocupació en l'àmbit de les noves tecnologies.
Transformació del model econòmic
Durant la seua intervenció, Vicent Soler també ha anunciat que "el Consell està obrint línies d'actuació inèdites per a avançar en la transformació del model econòmic" i ha avançat tres d'aquestes iniciatives.
"La Generalitat cofinançarà, per primera vegada en la seua història, grans inversions empresarials. Per a fer-ho, estem ultimant l'ordre de bases perquè l'1 de gener estiga operativa una nova línia d'ajudes dirigida a projectes empresarials de més d'1 milió d'euros vinculats al canvi de model i que tinguen caràcter plurianual, amb un desenvolupament de fins a 3 anys, no com ara, que es vinculen a l'exercici, la qual cosa talla les ales de moltes iniciatives estratègiques", ha explicat el conseller d'Hisenda. Aquesta línia estarà oberta també a projectes de fora de la Comunitat Valenciana, perquè s'hi instal·len.

A més, per primera vegada, s'incentivaran projectes que ja tenen cofinançament europeu. "L'objectiu és que qui sàpia moure's, competir i presentar projectes viables obtindrà un plus de fins al 30%, perquè la lluita pels fons europeus serà cada vegada més difícil. Per aquest motiu, estem ultimant una altra ordre per a disposar en 2019 d'un instrument que impulse la captació de recursos europeus", ha indicat Soler.

La tercera línia d'actuació implica també la col·laboració de l'Institut Valencià de Finances, que incorporarà en els pressupostos de 2019 una línia de 2 milions d'euros per a finançar els avals de l'SGR a favor dels autònoms i les microempreses.

Aposta pel turisme i suport a la gestió municipal

En la seua compareixença en la Comissió d'Economia, Hisenda i Pressupostos de les Corts, el conseller Vicent Soler ha exposat també els comptes per al pròxim exercici de l'àrea de Presidència de la Generalitat, que disposarà en 2019 d'una dotació de 353 milions, un 14,2% més que l'any anterior.

"En aquests pressupostos, Presidència fa un pas més en el seu suport als ajuntaments, en el marc de la vocació municipalista del Consell, i consolida, per tercer any consecutiu, el Fons de Cooperació Municipal, dotat amb 40 milions per a la millora del finançament de tots els municipis de la Comunitat Valenciana", ha subratllat Soler.

També es consoliden les partides per a lluitar contra el despoblament dels municipis (3 milions), les ajudes a ajuntaments en emergència financera (10 milions), la posada en marxa d'un nou fons financer per a donar crèdits a municipis en condicions avantatjoses (2,5 milions), així com un nou fons de suport a municipis turístics (2 milions). També es manté el programa iniciat en 2018 per a subvencionar la recuperació del patrimoni dels pobles vinculats a la millora de l'oferta turística (10 milions amb cofinançament europeu).

"Els municipis són les administracions que estan més a prop dels ciutadans, que millor coneixen les seues inquietuds i que més ràpidament poden respondre a les seues necessitats. Per això, des del Consell tractem de col·laborar activament amb els ajuntaments impulsant la seua tasca", ha explicat Soler.

D'altra banda, el pressupost de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències augmenta un 10%, fins als 119 milions, amb la finalitat de reforçar la capacitat d'actuació del servei de bombers forestals com a unitat d'actuació integral, davant del nou escenari que demana la societat de resposta a les emergències.

Per la seua part, el pressupost de Turisme s'incrementa prop d'un 9% i en aquesta dotació s'incorporen les partides necessàries per a dotar-se de personal que garantisca l'aplicació de la nova Llei de turisme. També es destinaran 12,8 milions a la millora de les infraestructures turístiques.

12 milions per a la gestió d'Aerocas

En l'apartat de Turisme, ha explicat Soler, s'inclou també una dotació de 12 milions per a la societat dependent d'Aerocas per tal que assumisca la gestió directa de l'aeroport de Castelló, així com la potenciació amb noves destinacions.

"En resum, Presidència disposarà d'un pressupost per a fer realitat l'aposta municipalista del Consell, impulsar el turisme, la innovació i la resposta davant de les emergències", ha conclòs Soler.

Arxius relacionats