Nota de premsa

Vicent Soler: 'Ja va sent hora de posar fi al que mai va haver de tindre principi: la pèrdua d'autonomia financera de les comunitats'

04/10/2018
Vicent Soler: "Ja va sent hora de posar fi al que mai va haver de tindre principi: la pèrdua d"autonomia financera de les comunitats"

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat aquest dijous que "ja va sent hora de posar fi al que mai va haver de tindre principi", en referència a la situació actual en què "unes administracions públiques amb autonomia per a elaborar-ne pressupostos i manejar les finances, resulten intervingudes 'de facto' perquè l'accés als mercats financers resulta inviable".

"Estem en el moment de rescatar l'estat del benestar i per a fer-ho les comunitats autònomes necessiten un marc financer realista, estable i previsible en què les seues perspectives d'ingressos i compromisos de despesa s'equilibren", ha afirmat Soler.

"Necessitem un sistema de finançament que faça possible que la solidaritat, constitucionalment reconeguda, iguale la capacitat de les administracions territorials per a garantir un nivell igual de serveis públics bàsics als ciutadans, independentment del lloc en què residisquen", ha continuat Soler.

El conseller d'Hisenda ha fet aquestes manifestacions durant la inauguració de les Jornades sobre Política Financera que ha organitzat el BBVA, que tenen lloc aquest dijous i divendres a València, una trobada en què participen també el secretari general de Finançament Autonòmic i Local del Ministeri d'Hisenda, Diego Martínez; el director de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) i expert de la Comunitat Valenciana, Francisco Pérez; així com representants de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), del Banc d'Espanya, de la Fundació Analistes Financers Internacionals (AFI) i del BBVA, entre altres.

En la seua intervenció, Vicent Soler ha defensat "la necessitat de redistribuir els ingressos globals de l'Estat entre les diverses administracions que l'integren, segons les despeses que pertoque fer a cada una". En aquest punt ha recordat que les comunitats autònomes suporten "en aquests moments tres dels quatre pilars de l'estat del benestar: la sanitat, l'educació i els serveis socials".

Soler: "Ja s'ha iniciat el debat polític sobre el canvi del model"

"Aquests temes han sigut objecte de debat i de propostes en el Comité Tècnic Permanent que ha treballat per a concretar la proposta del nou sistema de finançament autonòmic i sotmetre-la al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF)". Respecte d'això, Vicent Soler ha subratllat que "ja s'ha posat mà a l'obra el Grup de Decisió i s'ha iniciat el debat polític previ a la fixació de postura en el CPFF".

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha destacat també els treballs que ha dut a terme la Comissió d'Experts en Finançament Autonòmic, en què ha participat per part de la Comunitat Valenciana, el professor Francisco Pérez, a qui Soler ha expressat, "una vegada més, l'agraïment del Consell i de totes les parts representades en aquesta comissió pel seu brillant treball en aquesta".

Arxius relacionats