Nota de premsa

Soler: 'El Govern ha avançat ja el FLA extraordinari a la Comunitat per a injectar 199 milions als proveïdors valencians'

07/07/2018

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha informat que el Govern central ha avançat el FLA extraordinari per a la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposarà ingressar en els pròxims dies un total de 199 milions d'euros destinats a abonar factures per a les pimes i les famílies valencianes. "La posada en marxa com més prompte millor del FLA extraordinari, dirigit a cobrir la desviació de l'exercici anterior entre el dèficit autoritzat i l'efectivament incorregut, era una exigència permanent, de la qual el Govern anterior es desentenia, i castigava així les empreses i les famílies valencianes pel fet de no disposar d'un finançament just", ha destacat Soler.

"El govern de Pedro Sánchez no espera que hi haja eleccions per a satisfer l'extraFLA, els beneficiaris del qual són milers de proveïdors i empreses valencianes condemnats a patir retards en els pagaments per l'ús arbitrari d'uns préstecs que l'executiu anterior va oferir com a única alternativa al finançament que mereix la Comunitat Valenciana", ha assenyalat el conseller. En concret, va recordar que el govern de Rajoy va abonar a les comunitats autònomes el FLA extraordinari al març i al desembre de 2015, en l'antesala de les eleccions autonòmiques i generals, respectivament; al juny de 2016, també abans dels comicis generals, mentres que les quantitats pendents de 2016 les va abonar al desembre i va retardar l'extraFLA de 2017 a octubre-novembre de l'any passat.

Soler: "El Govern, sensible a una demanda tradicional"

"Hi havia una insensibilitat manifesta cap a la Comunitat Valenciana per part de l'anterior executiu central. En canvi, el govern de Pedro Sánchez ha sigut sensible i ha avançat el FLA perquè no hi havia cap motiu per a aquesta doble penalització que suposava per a la Comunitat el fet de no disposar del finançament just que necessita i tampoc rebre a temps els préstecs de l'Estat per a atendre aquestes factures", ha indicat el conseller. A més, ha apuntat que la ministra d'Hisenda mateixa, María Jesús Montero, ha patit en el passat, com a consellera a Andalusia, l'ús discrecional que es feia anteriorment de l'extraFLA.

"Amb aquesta actitud, a qui es feia mal no era a la Generalitat, que també, sinó als proveïdors, a les petites i mitjanes empreses valencianes, a les famílies i, en definitiva, als cinc milions de valencians", ha reiterat Soler. En aquesta línia, ha denunciat que el Govern central anterior "administrava aquesta disposició de liquiditat per a la Comunitat Valenciana amb una lògica partidista i electoralista" i ha recordat com la Generalitat havia "d'insistir una vegada i una altra" perquè l'executiu central habilitara aquests recursos.

Dels 199 milions, 137 milions corresponen a la desviació del dèficit de 2017, quan la Generalitat va tancar l'exercici amb un desfasament entre ingressos i despeses equivalent al 0,73 % del PIB valencià, la qual cosa va suposar reduir el dèficit a la mitat en un sol any, ja que en 2016 havia sigut de l'1,5 % del PIB (1.609 milions). El límit per a l'any passat era el 0,6 % del PIB. La desviació es tradueix en els esmentats 137 milions, als quals cal sumar el sobrant del sostre de deute en 2017, fins a completar els 199 milions.
Nou model de finançament
Tant el conseller com la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, han tornat a insistir en el fet que "el que necessita la Comunitat Valenciana és un nou model de finançament que acabe amb la discriminació actual que pateixen els valencians. El FLA substitueix el finançament per dret i són préstecs que cal tornar amb interessos. Per això, el que urgeix és culminar el treball tècnic i obrir el debat polític per a donar solució d'una vegada als problemes financers de la Comunitat, aprovant un nou model que atenga la insuficiència de totes les comunitats i els problemes concrets d'infrafinançament de la Comunitat Valenciana".
Ferrando: "El castic el patien abans els proveïdors"

Per la seua banda, Clara Ferrando ha subratllat que l'aportació per a cobrir la desviació del dèficit de 2017 al més ràpidament possible és "essencial per a agilitzar el pagament de factures pendents, particularment de Sanitat, que esperen les empreses valencianes". "La desviació del dèficit per l'infrafinançament es tradueix en milers d'empreses i famílies esperant que se'ls pague unes factures per a les quals no hi ha finançament; per això és tan important que l'extraFLA s'habilite com més prompte millor i no es demore inexplicablement a finals d'any o fins que hi haja eleccions", ha criticat Ferrando.

Clara Ferrando ha explicat que, sense crèdit, no es poden iniciar els tràmits per a comptabilitzar i tramitar els pagaments de factures als proveïdors, per la qual cosa "és sagnant el que ocorria abans, quan es retardava l'activació de l'extraFLA, castigant així els proveïdors". És el que va ocórrer l'any passat, quan el FLA es va allargar fins a octubre-novembre, la qual cosa va demorar milers de factures, particularment de Sanitat. "El més dur és que el mateix Govern que duia a terme aquesta gestió del FLA ens demanava comptes si augmentaven els terminis de període mitjà de pagament als proveïdors", ha lamentat la secretària autonòmica.

Ferrando ha recalcat que la solució definitiva serà disposar, com més prompte millor, d'un sistema de finançament just que permeta atendre amb garanties la prestació de serveis bàsics fonamentals als ciutadans. "El FLA no deixa de ser un préstec que haurem de tornar amb interessos", ha subratllat.

Arxius relacionats