Nota de premsa

Puig assegura que la Comunitat haurà de rebre 2.500 milions d'euros més a l'any si l'Estat preveu objectivament les necessitats de despesa

21/05/2018
Puig assegura que la Comunitat haurà de rebre 2.500 milions d"euros més a l"any si l"Estat preveu objectivament les necessitats de despesa

- El president detalla que si es compleixen aquestos criteris racionals, es generarà un increment del PIB del 3% i 47.877 ocupacions addicionals
- El cap del Consell subratlla que els resultats preliminars de l'anàlisi que fa l'IVIE dels saldos fiscals mostren la "gran estafa" que pateix la Comunitat

València El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que si l'Estat preveu de manera "racional" i "objectiva" les necessitats de despesa, la Comunitat Valenciana haurà de rebre 2.500 milions d'euros més a l'any, la qual cosa es traduiria en un increment del PIB del 3 %, quasi 3.000 milions d'euros, i en un augment de l'ocupació del 2,7 %, amb 47.877 nous llocs de treball.

El president ha fet públiques aquestes dades després de la reunió amb els representants de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), José Antonio Pérez i Francisco Pérez, en què s'han donat a conéixer els resultats preliminars de l'informe d'aquest organisme que analitza els saldos fiscals i el finançament autonòmic, i que es presentarà durant les pròximes setmanes. A la trobada, també hi han assistit el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando.

Puig ha assegurat que les dades que constata l'IVIE "demostren, una vegada més, la gran estafa que patim i hem patit històricament els valencians", ja que "la Comunitat Valenciana té un saldo negatiu en les balances fiscals, malgrat tindre un nivell de renda per habitant del 88 %". Ha argumentat que "malgrat ser una autonomia amb menys recursos que la mitjana, contribuïm a la solidaritat interterritorial finançant la despesa pública més alta d'autonomies més riques".

El president ha recordat que la Comunitat Valenciana té un PIB per habitant similar a Cantàbria, Castella i Lleó, Astúries, Canàries o Galícia. No obstant això, el saldo fiscal és positiu en tots aquestos casos, mentre que en el de la Comunitat Valenciana és negatiu.

De fet, tal com ha exposat, la despesa pública de l'Administració central a la Comunitat és el menor de tots els territoris, mentre que en autonomies de condicions similars és superior a la mitjana d'Espanya.

Puig ha subratllat que dues anomalies afecten la Comunitat Valenciana. La primera és que "quatre autonomies riques reben més del que aporten, mentre la Comunitat és l'única autonomia amb menys recursos que aporta més del que rep", i la segona se sustenta que "els saldos fiscals no tenen una relació directa amb la renda 'per capita'".

"La causa principal d'aquesta anomalia tan perjudicial que és la balança fiscal valenciana es deu al fet que el conjunt de la despesa pública a la Comunitat és molt baixa", ha indicat Puig, que hi ha agregat que, de 256.704 milions d'euros de despesa de l'Administració central en el període 2011?2014, només 22.967 s'han dirigit a la Comunitat Valenciana. Es tracta d'un 8,9 % del total, "molt per sota del nostre pes poblacional, malgrat la situació d'empobriment respecte al conjunt d'Espanya", ha lamentat.

Referent a això, ha situat la mitjana de despesa per habitant "en el 82,9 % de la mitjana" i ha al·ludit als desavantatges en ajudes regionals, el suport a l'agricultura, la ramaderia i la pesca, les inversions en infraestructures i finançament de serveis socials. "En cap d'aquestes partides la despesa arriba al 70 %", la qual cosa situa la Comunitat "a 30 punts de la mitjana".

"Simplement si se segueixen criteris objectius de necessitats de despesa, el gasto per habitant a la Comunitat creixeria 12 punts i mig, fins al 95,5 %", ha resumit. Amb això, a més, la Comunitat Valenciana igualaria el saldo fiscal al de comunitats amb nivell de renda similar.

Finançament autonòmic

Així mateix, ha concretat que dues terceres parts de la insuficiència de despesa 'per capita', concretament, 1.607 milions d'euros, tenen l'origen en el finançament autonòmic. El 28 %, 692 milions, hauria de procedir de la despesa de l'Administració central en les competències que gestiona, com ara infraestructures, justícia o serveis socials. La tercera partida, 202 milions, haurien de procedir de la millora del finançament local.

En aquest sentit, Puig ha assegurat que si es compleixen els criteris objectius, l'ocupació a la Comunitat augmentaria un 2,7%, i el saldo fiscal passaria de negatiu a positiu, tal com li correspondria pel nivell de renda 'per capita' que té.

"Els valencians fem els deures, complim, però no es compleix amb els valencians. La lleialtat dels valencians a Espanya no s'està reflectint", ha valorat el president.

També ha manifestat que "cal passar del mercadeig, que ha sigut la negociació dels sistemes de finançament, a la racionalitat per tal de garantir l'equitat i que els ciutadans siguen iguals en la diversitat".

Arxius relacionats