Nota de premsa

Soler insta el ministre de Foment a 'no desviar l'atenció' i consignar més inversions per a la Comunitat, que segueix 'al furgó de cua'

16/04/2018
Soler insta el ministre de Foment a "no desviar l"atenció" i consignar més inversions per a la Comunitat, que segueix "al furgó de cua"

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assistit a la reobertura al trànsit del pont Fernando Reig d'Alcoi, acte en el qual també han participat el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, i el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues.

Després d'aquest acte, Soler ha instat el ministre de Foment a consignar en els pressupostos generals de l'Estat de 2018 inversions més elevades per a la Comunitat Valenciana, "perquè les propostes pressupostàries ens deixen un any més en el furgó de cua de les inversions estatals".

Soler ha reclamat al ministre "no desviar l'atenció" i consignar inversions més elevades per als valencians, "que des que governa Rajoy s'han vist relegades en la inversió estatal, amb un percentatge molt inferior al pes de la població i del PIB de la Comunitat Valenciana en el conjunt d'Espanya".

D'aquesta manera, "des que governa Rajoy els valencians hem perdut 2.650 milions, ja que l'executiu central no ens assigna les mateixes inversions que la mitjana per habitant del conjunt de les autonomies".

Aquesta pèrdua inversora s'ha traduït en 31.000 ocupacions menys, de les quals 3.900 corresponen a aquest exercici, ha destacat el titular d'Hisenda. En els PGE de 2018, la província d'Alacant concentra el 80 % de la pèrdua inversora per no estar en la mitjana, és a dir, 271 milions dels 334 milions d'infrainversió de la Comunitat.

En els comptes de 2018, el Govern ha relegat la Comunitat Valenciana a l'antepenúltim lloc de totes les autonomies, que supera solament Navarra i Canàries, que tenen règims especials. En 2008, el Govern socialista a Espanya va consignar 2.352 milions d'inversió per a la Comunitat, més de tres vegades el destinat a través dels PGE de 2018: 740 milions.

"El que ha afirmat ara el senyor ministre és que passem de l'últim lloc de les comunitats autònomes a l'antepenúltim, i la veritat és que tampoc és per a llançar les campanes al vol", ha afirmat el conseller d'Hisenda.

Falta de lleialtat institucional

El conseller ha destacat que "la lleialtat institucional consisteix a tractar tots els ciutadans espanyols de la mateixa manera i no tindre aquest maltractament permanent que es té amb la Comunitat Valenciana, no solament des del punt de vista de la inversió i de les infraestructures, sinó també en el finançament autonòmic, on el maltractament és igualment palés".

"La Generalitat -ha explicat Soler- es fa càrrec de les coses que als ciutadans més els preocupen, com és la sanitat, l'educació o els serveis socials. I el que ocorre és que no té, perquè el Govern no li atorga els recursos, els mateixos mitjans que tenen altres comunitats autònomes. I no des de fa un any o dos, sinó des de sempre, i no hi ha manera que es canvie el sistema ni que ens lleven aquesta motxilla tan pesada del deute, que és producte, en bona part, de l'infrafinançament".

Arxius relacionats