Nota de premsa

El Consell es blinda amb un sistema contra els ciberatacs que duplica la detecció d'alertes diàries fins a arribar al milió

11/02/2018
El Consell es blinda amb un sistema contra els ciberatacs que duplica la detecció d"alertes diàries fins a arribar al milió

El Consell ha presentat a Hamburg un nou sistema per a la identificació de possibles ciberatacs dissenyat i implantat en la Generalitat, que permet duplicar la detecció d'alertes diàries ja que passa d'una mitja pròxima a les 500.000 fins a quasi un milió. D'aquesta manera, l'Administració valenciana, que va superar fa mesos la crisi del Wannacry, reforça els seus mecanismes de protecció davant d'eventuals intrusions amb aquest nou blindatge informàtic, que s'ha donat a conéixer en el 53é Congrés TF-CSIRT & FIRST Regional Symposium, un dels esdeveniments més importants sobre ciberseguretat que se celebra anualment.

La capacitat per a multiplicar la identificació d'amenaces probables ha sigut possible gràcies a importants canvis en la infraestructura i en el programari que controla el sistema central instal·lat al Centre de Seguretat de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (CSIRT-CV), adscrit a la Direcció General de TIC de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic.

Fins ara, el Centre Valencià contra Ciberatacs, que opera amb el suport tècnic de l'empresa S2 Grup, feia aquestes funcions de vigilància a través d'un únic node centralitzat. Ara treballa mitjançant una xarxa de servidors que actuen en paral·lel per a augmentar i optimitzar la potència de càlcul, al mateix temps que s'utilitza un nou model d'organització de les alertes mitjançant tècniques utilitzades en 'big data', que permet cerques més complexes, ràpides i eficaces. Tota aquesta nova tecnologia ha sigut integrada dins de la 'suite' d'eines eMas-SOM, desenvolupada per S2 Grup, que està totalment operativa en CSIRT-CV.

CSIRT-CV i S2 Grup CERT, empresa valenciana especialitzada en ciberseguretat, han presentat aquest sistema en l'esmentat congrés internacional celebrat a Hamburg, organitzat pel fòrum TF-CSIRT, d'àmbit europeu, i pel Fòrum de Resposta a Incidents i Equips de Seguretat (FIRST), que aglutina les entitats a escala mundial.

Aquest congrés, que l'any passat va tindre lloc a València i va ser inaugurat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, és un punt de trobada per als equips de resposta a incidents de tot el món. A més de compartir informació sobre incidents de seguretat i eines per a combatre el cibercrim, l'esdeveniment permet millorar la coordinació i resposta global davant de les amenaces tecnològiques que sotgen administracions, ciutadans i empreses de totes les grandàries.

CSIRT-CV i S2 Grup, en l'elit de la ciberseguretat

Recentment, CSIRT CV i S2 Grup han sigut triats Comité Coordinador del Fòrum CSIRT.és, organisme d'àmbit nacional responsable de protegir el ciberespai espanyol i integrat per més d'una vintena d'organitzacions que treballen com a equips de resposta d'incidents de seguretat espanyols.

En el selecte grup d'organismes que formen part de CSIRT.és figuren els experts en seguretat del Ministeri de l'Interior i de Defensa, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, així com destacades entitats bancàries, universitats o el mateix CCN-Cert, del Centre Criptològic Nacional (CCN), organisme adscrit al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

Aquesta associació, de la qual CSIRT-CV va ser un dels organismes fundadors fa quasi una dècada, permetrà l'intercanvi d'informació i incidents de ciberseguretat, així com una resposta coordinada davant de possibles ciberatacs com WannaCry, que va paralitzar els sistemes informàtics de multitud d'organitzacions en tot el món.