Logo Generalitat


Soler: 'Les inversions a la província de València creixen un 50% i converteixen els pressupostos per a 2019 en els més inversors dels últims anys'

  • El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, destaca en una trobada amb empresaris a Xàtiva que la província de València disposarà l'any que ve d'una inversió territorialitzada de 354,3 milions
  • Els comptes destinen 67 milions a la construcció de centres educatius per a eliminar l'herència de barracons i incrementen en un 36 % els fons per a reformar hospitals i obrir centres de salut

(04/12/2018) El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha afirmat hui que "les inversions a la província de València creixen un 50 % per a l'any que ve i converteixen els pressupostos de la Generalitat per a 2019 en els més inversors dels últims anys".

"Els pressupostos per a 2019 preveuen 354,3 milions d'inversió territorialitzada a la província de València, a fi d'impulsar el creixement econòmic i garantir els drets socials dels ciutadans", ha destacat Soler. En concret, d'aquesta quantitat, 229,44 milions corresponen al capítol VI ("Inversions reals"), incloent-hi el sector públic, i els restants 124,82 milions corresponen al capítol VII ("Transferències de capital").

Cal tindre en compte, a més, que els comptes de la Generalitat per a 2019 preveuen 1.006,1 milions d'inversions sense territorialitzar dels capítols VI i VII, "i part d'aquesta quantitat revertirà també en benefici de la província de València", ha afirmat el conseller.

Soler ha fet aquestes declaracions durant la trobada que ha mantingut hui a Xàtiva amb empresaris de la localitat, davant dels quals ha presentat les línies principals dels pressupostos de la Generalitat de 2019 per a la província de València. A l'acte ha assistit també l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà.

Com ha destacat el conseller d'Hisenda durant la seua intervenció, "estem davant dels pressupostos amb més inversió en matèries socials, els quals blinden l'estat del benestar a la Comunitat Valenciana i donen un impuls definitiu a les polítiques econòmiques i als sectors productius, i aposten, a més, per la transformació del model econòmic valencià".

A més, aquests pressupostos "deixen patent l'aliança de la Generalitat amb els drets dels valencians, amb la ferma voluntat d'oferir un nivell de qualitat dels serveis bàsics semblant al de la resta de comunitats".

Inversions educatives en 42 municipis

Els pressupostos de la Generalitat per a 2019 fan una aposta decidida per la millora de les infraestructures educatives i sanitàries. En concret, en l'àrea d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, s'invertiran 67 milions en el Pla EDIFICANT, que preveu actuacions de construcció o reforma en un total de 42 municipis de la província de València (44 milions per a centres de Primària i 23 milions per a centres de Secundària).

L'IVAM tindrà una inversió d'1,1 milions, i el Circuit Ricardo Tormo altres 3,7 milions, que permetran fer un pla d'actuació integral, amb la creació d'una nova grada i d'un centre polifuncional.

En l'àrea de sanitat, hi ha 93,2 milions per a lluitar contra la pobresa farmacològica, al mateix temps que s'amplia l'eliminació del copagament a les famílies amb ingressos inferiors al salari mínim interprofessional.

A més, en el marc del Pla de dignificació d'infraestructures sanitàries 2016-2019, les inversions a la Comunitat Valenciana creixen en 24,5 milions (34,6 % més). Això permetrà escometre les obres de l'antiga Fe, reformar i equipar l'Hospital General, demolir l'antic hospital de Gandia i crear el nou espai sanitari Roís de Corella, ampliar l'Hospital Clínic i reformar l'Hospital Arnau de Vilanova. A més, es destinaran 5,4 milions per a l'Hospital de la Ribera.

En matèria d'igualtat i polítiques inclusives, la Xarxa Valenciana d'Igualtat tindrà 5,3 milions per a aconseguir els cent agents d'igualtat de la Comunitat Valenciana, la qual cosa permetrà cobrir totes les mancomunitats i municipis de més de 20.000 habitants.

Els comptes del pròxim exercici donaran un fort impuls als sectors industrials, i augmentaran en un 100 % la segona fase del Pla estratègic industrial valencià, amb una dotació de 35 milions. Així, la terminal logística de l'àrea industrial d'Almussafes disposarà de 5 milions, i altres 9,3 es destinaran a la transformació i modernització de l'estructura productiva, per tal de donar suport a la fabricació de vehicles elèctrics a la fàbrica de Ford.

Així mateix, es destinaran 48,3 milions per a reforçar la funció pública dels centres tecnològics per tal d'enfortir les relacions entre les empreses i els agents del sistema valencià innovador; es reforçarà la funció pública de tots els centres tecnològics de la Comunitat, com Aitex, AIJU o Inecoop, per a la qual cosa es destinaran 48,3 milions, i s'invertiran 1,1 milions en la reforma del Centre de Referència Nacional d'FP de Paterna.

Lluita contra la despoblació

El projecte econòmic confirma la ferma aposta municipalista del Consell, que destina 33,7 milions d'euros a inversions per als ajuntaments de la província de València. En concret, el Fons de Cooperació Municipal Incondicional de la Comunitat Valenciana disposarà l'any que ve de 33,7 milions, i es preveuen altres 1,3 milions per a una línia específica del fons que lluita contra la despoblació.

Així mateix, es destinaran 8,2 milions per a la protecció, el foment i el desenvolupament del patrimoni i la dinamització de la cultura; 2,3 milions per a afavorir l'accessibilitat als edificis municipals; 972.000 euros per al foment i la implantació de plans de mobilitat urbana sostenible, i 310.000 euros per al foment i el manteniment de l'associacionisme municipal.

D'altra banda, cal destacar el fort impuls que es donarà en 2019 al turisme, un dels motors fonamentals de l'economia d'aquesta província. Prova d'això és que l'any que ve es destinaran a aquest sector 101 milions d'euros, enfront dels 86 que es van destinar en 2015. En concret, l'Agència Valenciana de Turisme n'augmenta el pressupost quasi un 9 % per a garantir l'aplicació de la nova Llei del turisme, i es destinen 12,8 milions a la millora d'infraestructures turístiques de la província de València, com l'ampliació del CdT, que rebrà 2,8 milions; el projecte per a crear el primer CdT de l'interior de la província, que s'instal·larà a Requena, o els convenis per a potenciar el turisme musical i cultural.

També es preveu el desenvolupament de rutes turístiques singulars, com la Ruta de la Seda, la del Grial o la dels Borja, així com huit plans de dinamització turística amb mancomunitats de la província.

Cal destacar que la Ciutat de les Arts i les Ciències tindrà en 2019 un pressupost de 41,2 milions, dels quals 8,8 milions es destinaran a millorar les infraestructures.

L'Àgora, centre de referència cultural

L'Àgora es convertirà en un espai Caixa Fòrum. Per a això, una vegada el Consell haja finalitzat les obres per a rematar l'edifici, en 2019 està previst que comencen les obres a càrrec de la Fundació La Caixa, el pressupost de les quals està previst que arribe als 18 milions d'euros. Aquestes obres permetran l'obertura del centre per tal de convertir-lo en un centre de referència en matèria de cultura de la ciutat de València i del conjunt de la Comunitat.

A més, l'Estratègia valenciana de la joventut disposarà de 3,3 milions per a la contractació, per mitjà dels ajuntaments, de 96 tècnics, i es destinaran importants inversions a centres de caràcter social. En aquest sentit, la xarxa de centres residencials de la província de València rebrà 413.000 euros, el centre d'acollida de Campanar 120.000 euros i la residència de discapacitats d'Ontinyent 349.000 euros.

La Marina

Pel que fa a la conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, destaquen les actuacions que es faran a la Marina de València, "després que el president Ximo Puig haja arribat a un acord amb el Govern central pel qual aquest assumirà tot el deute avalat per l'ICO, aproximadament 350 milions". Com ha afirmat Soler, "es tracta d'un acord històric que equipara el tracte que es dona a la Marina amb el mateix que van rebre en el seu moment altres infraestructures que van acollir esdeveniments internacionals, com les Olimpíades de Barcelona o l'Expo de Sevilla".

A més, en 2019 la Generalitat destinarà 1,2 milions per al Consorci València 2007, i s'aconseguirà que la Marina s'òbriga a la ciutat i es destine a la innovació, la creativitat, l'emprenedoria, l'intercanvi de coneixements i la participació ciutadana.

D'altra banda, en matèria de noves tecnologies, els pressupostos de la Generalitat per a 2019 preveuen 174 milions per a fer realitat l'administració electrònica, un 18 % més que per a aquest exercici. En concret, a la província de València es destinaran 10,1 milions a actuacions d'innovació tecnològica educativa, 982.000 euros per a millores en la xarxa informàtica de la Conselleria de Justícia (amb la compra de més de mil ordinadors) i 2,7 milions per a comprar més de tres mil ordinadors per a la resta de conselleries.

52 milions en inversions judicials

En matèria de justícia, cal destacar els 52 milions que s'invertiran en els pròxims tres anys a la província de València en el marc del Pla d'infraestructures judicials per a millorar les instal·lacions de les seus judicials d'Alzira, Llíria, Ontinyent, Xàtiva, Sueca o del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. A més, es destina un milió d'euros per a la creació de huit nous jutjats sol·licitats pel Ministeri de Justícia per a València i Sagunt, i es destinaran 105 milions per a les despeses de personal i per a garantir les substitucions del personal de Justícia a la província.

Actuacions en infraestructures

D'altra banda, es destinaran 58,5 milions per a les carreteres i ferrocarrils de la província de València, la qual cosa suposa un increment del 60 % respecte a l'any anterior. En matèria d'habitatge, la inversió en aquesta província arriba als 24,3 milions. Es faran actuacions de regeneració urbana per valor de 5,3 milions i es destinaran altres 14,6 a la rehabilitació i recuperació d'espais públics de les ciutats. A més, s'invertiran 1,2 milions per a reactivar cinc promocions d'HPO al centre de la ciutat de València.

En 2019 el Consell haurà de destinar un total de 2,8 milions d'euros per a pagar les obres paralitzades de l'antiga T2 de Metrovalencia, conseqüència de la utilització per part de l'anterior executiu valencià del mètode alemany, que suposa una centrifugació de pagaments que s'estén a exercicis posteriors.


Pàgina web: http://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat