Nota de premsa

Soler urgeix al canvi del model de finançament autonòmic per tal que l'autogovern siga 'sostenible i real'

09/11/2017
Soler urgeix al canvi del model de finançament autonòmic per tal que l"autogovern siga "sostenible i real"

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha participat aquesta vesprada a la taula redona 'L'economia valenciana en el context global' que s'ha celebrat al Congrés 'L'autogovern del poble valencià, passat, present i futur' organitzat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació i la Càtedra de Dret Foral de la Universitat de València.

Soler ha destacat que parlar del finançament autonòmic és parlar de l'estat de benestar. En este sentit, ha assenyalat que "el canvi de model de finançament autonòmic és una necessitat perquè l'autogovern de les comunitats autònomes de règim comú siga sostenible i real -no intervingut com ara".

Segons el conseller d'Hisenda, ara per ara, la ciutadania que paga els impostos no està sent atesa conforme als seus interessos i això és perquè la distribució dels diners no es correspon amb les competències que tenen atribuïdes les administracions. D'altra banda, Vicent Soler ha fet una crida a donar "passos significatius en la transformació del nostre model productiu abans que es torne a tancar la finestra d'oportunitat de baixos tipus d'interès que estimulen la demanda i faciliten la inversió".

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha estat acompanyat al debat per experts com ara l'exconseller d'Administració Pública Joaquín Azagra, la professora d'Economia Aplicada de la Universitat d'Alacant Begoña Fuster i el catedràtic d'Història Jordi Palafox. A esta jornada també ha assistit el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz.

El programa d'este segon dia del Congrés d'Autogovern s'ha completat amb una taula redona sobre 'Les institucions de la Generalitat: evolució i reptes de futur', un debat sobre 'Estat del Benestar i drets socials' i un altre sobre 'Territori i urbanisme' on ha participat el secretari autonòmic d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira.

La jornada de demà es dedicarà a analitzar el funcionament del sistema autonòmic espanyol. El Congrés s'iniciarà amb la ponència 'Evolució i reptes de l'articulació territorial d'Espanya' del catedràtic en Dret, José Antonio Montilla. A continuació, s'analitzarà amb la taula redona «L'articulació territorial d'Espanya' que comptarà amb la participació de polítics destacats dels partits amb representació al Congrés dels Diputats com ara Joan Baldoví de Compromís; Carolina Bescansa de Podemos; el diputat i sotsecretari general de Comunicació del Partido Popular, Pablo Casado; Toni Cantó de Ciudadanos; i el diputat i secretari de política federal del PSOE, Patxi López.

A continuació, el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz oferirà la conferència 'Regne i país: el segon paràgraf del preàmbul de l'Estatut i el fonament de l'autogovern' i serà el president de la Generalitat Ximo Puig qui tanque el Congrés.

Arxius relacionats