Nota de premsa

La inversió territorialitzada per a Alacant ascendeix a 184 milions i permetrà reactivar velles promeses incomplides en el passat en aquesta província

09/11/2017
La inversió territorialitzada per a Alacant ascendeix a 184 milions i permetrà reactivar velles promeses incomplides en el passat en aquesta província

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat hui que "la inversió territorialitzada per a Alacant ascendeix a 184 milions i permetrà reactivar velles promeses incomplides en el passat en aquesta província". "Els pressupostos milloren en tots els sentits, incrementa la despesa social i incrementa la inversió. Són els pressupostos que necessita Alacant per a afrontar els reptes socials i econòmics de futur".

"Estem davant d'uns pressupostos que serviran de palanca per a reforçar la recuperació econòmica basada en un nou model, després d'anys d'especulació i bambolla immobiliària", ha dit Soler.

El conseller d'Hisenda ha fet aquestes declaracions durant la presentació dels pressupostos de la Generalitat per a 2018 per a la província d'Alacant, acte en què ha estat acompanyat per la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, i pel delegat del Consell a Alacant, Esteban Vallejo.

Alacant disposarà en 2018 de 184,05 milions d'euros d'inversió territorialitzada, la qual cosa suposa el 37,05 % de tota la territorialització i reflecteix un increment del 39 % respecte a l'any anterior. En concret, d'aquesta quantitat, 149,30 milions corresponen a inversions reals, recollides en el capítol VI, incloent-hi el sector públic, i els restants 34,75 milions a transferències de capital. No obstant això, Soler ha recalcat que "el 80 % del pressupost total de la Generalitat es destina a despesa corrent, vinculada a serveis bàsics, la seua territorialització es correspon amb la població ajustada, de manera que es posen en el centre sempre les persones i, en concret, aquells col·lectius més vulnerables i amb necessitats més grans".

Cal recordar que, a més de les inversions territorialitzades, els capítols VI i VII del pressupost disposen d'altres 797 milions d'euros d'inversió sense territorializar, dels quals una part revertirà a la província d'Alacant.

Aposta pel turisme, la I+D+I i les necessitats de col·lectius vulnerables

Els pressupostos per a 2018 són sensibles al caràcter prioritari d'aquesta província com a important destinació turística i per això es destinaran 700.000 euros per a una nova oficina d'informació turística a Alacant i una partida de 340.000 euros per a un Pla de dinamització turística per a les mancomunitats de la Vall del Pop, l'Alcoià-Comtat, l'Associació del Baix Segura i la del Vinalopó. A més, el Pla de desestacionalització de l'oferta turística està dotat amb 3,9 milions d'euros i el Pla de dinamització turística disposa de 340.000 euros.

Per segon any consecutiu els comptes de la Generalitat inclouen un fons de cooperació local, dotat amb 40 milions d'euros, dels quals 13,7 milions són per a municipis de la província d'Alacant. En concret, l'Agenda AVANT consigna 700.000 euros per a combatre la bretxa digital en zones com l'Alcoià-Comtat o la Muntanya propiciant projectes de banda ampla. A més, l'Agència Valenciana de la Innovació, encarregada de desenvolupar polítiques d'I+D+I i amb seu a Alacant, disposarà d'un pressupost en el seu primer any de camí de 28 milions. Entre les seues primeres accions es troba la signatura d'un conveni amb la Universitat d'Alacant dotat amb 125.000 euros.

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives inclou entre les seues actuacions per al pròxim exercici la millora de diversos centres socials de la província d'Alacant, com el centre d'atenció a minusvàlids psíquics Santa Faz d'Alacant (491.700 €), el centre de dia i centre ocupacional de la Xara (127.080 €), la residència per a discapacitats psíquics Peña Rubia de Villena (100.000 €), el centre d'emergències d'Alacant (100.000 €), el centre de malalts mentals i centre de dia d'Elda (77.400 €), el de Benidorm (60.000 €) o el centre ocupacional Maigmó (47.500 €).

Programació Volvo en 2018

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic aposta per la creació del Banc Públic i l'impuls d'un nou model econòmic a la Comunitat Valenciana. A més, s'impulsa la futura Agència Tributària Valenciana (IVAT), el pressupost de la qual creix un 8,9 %, i s'inverteix en la millora de les infraestructures tecnològiques en l'àmbit educatiu, amb la instal·lació de 15.000 nous ordinadors a les aules.

A la província d'Alacant cal destacar les inversions previstes per al Centre Cultural de Benidorm, que disposarà en 2018 de 4 milions d'euros, amb la qual cosa es reactiva un projecte paralitzat des de 2011 pel govern anterior. A més, l'Auditori de Torrevieja, després de sis anys inactiu, disposarà de 800.000 euros per a posar en marxa la seua programació cultural i donar ús a aquestes instal·lacions, que van costar en aquell moment 55 milions.

Com a principal novetat per a 2018, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha anunciat la continuació de la Volvo Ocean Race en 2018, "per a maximitzar els beneficis d'aquesta inversió, dins d'un pla que comprén fins a 2020".

En aquesta línia de treball, la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV) està elaborant un programa de continuïtat esportiva, educativa i cultural, en el qual s'inclouran un conjunt d'activitats que es duran a terme en meitat del període entre regates (2017-2020). "S'inclouran actuacions en el marc de la competició nàutica, culturals, educatives i d'oci, que permetran posar novament en valor la ciutat d'Alacant", ha destacat Soler.

Millora d'infraestructures sanitàries, educatives i judicials

Per la seua banda, la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, ha explicat que en 2018 "farem una important aposta social a la província d'Alacant millorant infraestructures escolars en el marc del Pla edificant, invertint en dotacions sanitàries, centres de salut i hospitals, i en seus judicials".

Així, Ferrando ha destacat que els pressupostos de la Generalitat per a 2018 preveuen 3,5 milions per a dotar de personal deu nous jutjats que es posaran en marxa l'any que ve, entre els quals es troben els de la Vila Joiosa, Elx, Alacant, Benidorm, Orihuela i Torrevieja. A més, es destinaran 6,2 milions per a la construcció de noves seus, com una prevista a Alacant, que contribuirà a descongestionar Benalúa.

D'altra banda, el Pla edificant preveu 41,5 milions per a la construcció, reforma i millora d'infraestructures escolars en comarques alacantines, en col·laboració amb els ajuntaments. En concret, s'han previst 1,2 milions per al centre Sanchis Banús d'Ibi, 1,4 milions per a continuar les obres del centre Playas d'Orihuela, 150.000 euros per a obres en el centre La Paz de Bigastro i 336.990 euros per a continuar les obres en el Príncep Felip de Rojales. A més, en l'àrea de cultura estan previstos 1,1 milions per a l'Institut Valencià de Cultura d'Alacant i 2,3 milions per a inversions en patrimoni cultural de diverses comarques alacantines.

En matèria sanitària, i aprofundint en el Pla de dignificació d'infraestructures sanitàries 2016-2019, els comptes per a 2018 consignen un total de 8,5 milions per a la reforma o ampliació de diversos hospitals i centres de salut com l'hospital d'Elx, el d'Elda, el d'Alcoi, el de la Vila Joiosa, l'hospital Sant Joan d'Alacant o l'Hospital General. Es reformaran, així mateix, els centres de salut de Cocentaina, Benidorm, Sant Joan d'Alacant o el centre Alacant-Gerona. Fins a 2020 aquestes actuacions preveuen una inversió total de quasi 40 milions d'euros.

"En 2018 realitzarem una important aposta per la innovació i els sectors productius", ha assenyalat Ferrando, "destinant 700.000 euros per a l'adequació i promoció de la Fira Alacantina i reforçant el Campus de l'Emprenedor Innovador, impulsat per la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball junt amb les universitats, al qual destinarem 118.000 euros per a les universitats d'Alacant i Elx".

En matèria d'infraestructures, cal destacar que els pressupostos de FGV per a 2018 concentren el 75`% de les actuacions en la província d'Alacant. Destaquen el túnel de la Serra Grossa (5,6 milions €), la renovació de la línia 9 d'Alacant (18 milions €), l'electrificació de Benidorm (4 milions €) o la renovació d'actius (3,5 milions €). "Amb això, desbloquegem projectes paralitzats o abandonats pel govern anterior", ha afirmat la secretària autonòmica.

En l'àrea d'Habitatge, els comptes recullen actuacions com la reforma i ampliació del centre 14 d'Alacant, o la rehabilitació i regeneració d'àrees urbanes com les d'Elx, Alcoi, Sant Vicent del Raspeig i els barris de Miguel Hernández i del Carme a Alacant, amb una inversió aproximada de 8 milions per a recuperar barris degradats. "El 47 % dels pressupostos d'infraestructures es destina a pagar obres executades per l'anterior govern popular, els pagaments del qual es van centrifugar en anys futurs i encara estem atenent", ha explicat Ferrando. "És el cas d'obres com l'accés nord a Alacant per l'avinguda de Dénia, la factura total del qual fins a 2020 ascendeix a 15,9 milions, o el passeig de Benidorm, inaugurat en 2009 però el pagament del qual es va centrifugar fins a 10 anys després".

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, amb un pressupost total de 352,3 milions (un 11,1 % més), preveu ajudes per a la modernització dels regadius i actuacions en depuració i sanejament d'aigües. En concret, s'han previst projectes en 14 municipis de la província d'Alacant, en què destaca la fase I del posttransvasament Xúquer-Vinalopó (3,5 milions) o la conducció d'aigües pluvials de Novelda (1,4 milions). A més, fins a 2020 s'han compromés actuacions en 25 municipis alacantins, per un import total de 72,38 milions.

Finalment, cal destacar que la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, disposa en 2018 de 39,6 milions d'euros, un 13,7 % més que en el pressupost anterior. En aquest sentit, la secretària autonòmica d'Hisenda ha destacat que "amb 4,64 euros d'inversió per habitant, és el tercer pressupost més alt de totes les comunitats autònomes destinat a cooperació internacional". "A més, el Consell de la Transparència disposarà de 155.000 euros, més del doble del que es va pressupostar per a 2017, i es destinen 195.000 euros per a la posada en marxa del sistema d'alertes contra la corrupció", ha assenyalat.

Arxius relacionats